dilluns, 17 d’octubre del 2011

Anada a Tàrbena (28-30 d'octubre) per celebrar el 400è aniversari


El darrer cap de setmana d'octubre (dies 28-30) una representació del municipi de Santa Margalida, integrada pel batle i diversos regidors, els membres de l'Associació Margalidans Agermanats i de diverses associacions del municipi viatjaran fins a Tàrbena, poble valencià que. com saben tots els margalidans, està agermanat amb el municipi de Santa Margalida. Per aclarir més les fites als lectors externs, els direm que Tàrbena és una de les localitats de la comarca de la Marina que foren repoblades amb mallorquins després de l'expulsió dels moriscs de 1609 (més informació pitjant ací) i que bona part dels seus primers habitants procedien de Santa Margalida (més informació pitjant ací), cosa que va propiciar l'agermanament entre els dos pobles (1997), que ha depassat els àmbits merament protocol·laris i ha obert les portes als contactes entre la gent dels dos pobles, que s'ha unit amb sòlids vincles d'amistat. Cal recordar, així mateix, que Santa Margalida s'ha agermanat amb dos pobles més d'origen mallorquí i sobretot margalidà: Xaló (1999) i la Vall d'Ebo (amb aqueix darrer enguany mateix, per les festes de la Beata; més informació pitjant ací).



El motiu del viatge d'enguany és que, dels dies 28 a 30 d'octubre se celebren a Tàrbena els 400è aniversari del repoblament (atès que la majoria de cartes de poblament, que marcaren l'establiment legal dels repobladors/colons als pobles valencians abandonats) daten de 1601-1611. Els actes consisteixen tant en actes festius i lúdics (amb actuacions de música popular) com en esdeveniments de caràcter més acadèmic, com un reconeixement a la tasca que han duit a terme els darrers quaranta anys els filòlegs, historiadors i investigadors per donar a conèixer un procés migratori que ha deixat profundes petjades a la parla, els llinatges i els costums d'aquests valencians d'origen mallorquí.

Exposició de fotografies de Can Picafort i de Son Serra obra dell col·lectiu fotogràfic Fotheros a la Biblioteca de Can Picafort

Exposició de fotografies de Can Picafort i Son Serra de Marina realitzades per membres de Fotheros Col·lectiu Fotogràfic.

L'exposició, que té lloc a la Biblioteca Municipal de Can Picafort, fou inaugurada el passat divendres, 14 d'octubre a les 8 del vespre.
Romandrà oberta fins al divendres 25 de novembre.

L'horari és:
de dilluns a divendres des de les 9.30 fins a les 13.00 i des de les 16.30 fins a les 20.00 hores.

Qi són els Fotheros Col·lectiu Fotogràfic?

Miquel Bordoy
Antònia Calafat
Salvador Colomé
Guillem Mayol
Bernat Ribot
Joan Ramon Vives


Paraules de presentació de l'exposició

per part de la regidora de Cultura


Bon vespre a tothom,
Gràcies per ésser aquí.

Com a regidora de Cultura i en nom de l’Ajuntament tenc el plaer i la satisfacció de poder presentar-vos aqueixa exposició del col·lectiu fotogràfic fotheros.

I quan dic plaer i satisfacció, ho dic ben sincerament i per diversos motius.

En primer lloc, perquè ha nascut un nou col·lectiu cultural, Fotheros, integrat per gent del nostre municipi interessat en la fotografia, que en fa una afició i al mateix temps un art.

En segon lloc, perquè el tema de l’exposició és Can Picafort i Son Serra. El nostre terme, d’aqueixa manera, és converteix en art. Un art que ens permet descobrir la bellesa de racons ben propers, gràcies a la mirada de cada un dels fotheros.

En tercer lloc, perquè, amb l’exposició de Fotheros comença a consolidar-se un nou espai expositiu a la Biblioteca de Can Picafort, inaugurat fa poques setmanes amb una exposició de Bernat Ribot. És un espai humil, però digne, que oferim als particulars i les associacions que el vulguin fer servir.

Abans de finalitzar, vull anunciar-vos que aquesta exposició també es durà a terme a la Vila i a Son Serra, d’aquí a un parell de mesos.

Per acabar, vull donar les gràcies a tots els fotheros, a en Miquel Bordoy, n’Antònia Calafat, en Salvador Colomé, en Guillem Mayol, en Bernat Ribot i en Joan Ramon Vives. Gràcies pel vostre interès per la fotografia, gràcies pel vostre interès per la cultura del municipi i per participar en les activitats culturals que organitzam des de l’Ajuntament, que no serien res sense la implicació de les diferents associacions, col·lectius i particulars del poble.

Moltes de gràcies.


Imatges de la inauguració

La regidora de Cultura, Beatriu Gamundí, presentant l'acte

Alguns dels assistents, durant la presentació

Un altre moment de la presentació

El col·lectiu de Fotheros, juntament amb la regidora de Cultura

Una de les fotografies dels fotheros

Ja són als carrers els fulls informatius sobre els cursos de l'Escola d'Adults






Per consultar els fulls, pitjau damunt cada una de les imatges següents:

Imatge 1




Continuació de la neteja, per part dels ciutadans, del conjunt talaiòtic de sa Cova de sa Nineta

El diumenge dia 9 d’octubre una trentena de veïnats de Santa Margalida participaren a les tasques de neteja del conjunt talaiòtic de sa Nineta. Aquestes tasques, que comptaven amb l’autorització del propietari, varen ser dirigides pel tècnic de Patrimoni municipal. L’Ajuntament de Santa Margalida convidà a berenar als assistents. Aqueixes feines eren la continuació de les que va iniciar, per petició de l’Ajuntament de Santa Margalida, la Brigada de Patrimoni del Consell insular. Les feines de la Brigada deixaren al descobert les restes de diverses estructures, algunes de les quals de caràcter monumental, que podrien correspondre a un talaiot i un santuari. La tasca duita a terme pels veïnats va permetre descobrir l’existència de noves estructures i completar la neteja d’altres. El batle, Miquel Cifre, i la regidora de Cultura, Beatriu Gamundí, agraïren a la directora insular de Cultura i Patrimoni, Margalida Duran, la tasca duita a terme per la Brigada de Patrimoni i li sol·licitaren que, quan fos possible, pogués reprendre les feines de neteja i desforestació. Així mateix, agraïren la col·laboració ciutadana que, en paraules de la regidora de Cultura, “mostra que la gent del municipi estima el seu patrimoni i que està disposat a col·laborar per conservar-lo, més encara quan es tracta de jaciments tan emblemàtics com el de sa Cova de sa Nineta, que té una importància patrimonial de primer ordre i que pot constituir un gran actiu per al turisme cultural. Així mateix, Gamundí anuncià que es durien a terme noves diades per recuperar el patrimoni del municipi.