dimarts, 15 de febrer del 2011

Dades sobre la construcció del cementeri municipal

Avui dematí ha vengut ha vengut a veure'm un veïnat de la Vila que m'ha demanat quan es va construir l'actual cementeri. Li he dit que recordava que era a la dècada de 1870. Al cap d'una estona, cercant altres coses, he vist que fa temps que havia fet diversos regests (resums) de les actes municipals en què hi havia dades sobre aqueixa qüestió. Ho aferr per si a qualcú li interessa.

1870, març, 25.- Reunió de l’Ajuntament i de la Junta Municipal de Sanitat. Es fa referència al mal estat del cementeri: “estado deplorable del actual cementerio, al estar situado contiguo a la Iglesia, las mals circunstancias que reune, su reducida capacidad, pues únicamente tiene una superficie de trescientos sesenta metros cuadrados, insignificante para una población como esta que cienta cerca de tres mil almas, a consecuencia de lo cual sucede con bastante frecuencia que al procederse a la excavación de alguna sepultura en el terreno que le corresponde se encuentran con cadáveres medio consumidos y además que no existe en dicho local depósito para los mismos teniendo que servirse para un obgeto de tanta trascendencia de los bajos de la escuela de niños situada a poca distancia del local, les ponía en el caso y era su deber de acordar la translación del cementerio a un terreno más a propósito y que reuniese todos los requisitos y demás condiciones higiénicas tan recomendadas por el Gobierno de la Nación y por el de esta Provincia en sus últimas circulares publicadas en el boletín oficial y en particular en el nº 5.472 del día 27 de noviembre de 1867 recomendando la higiene del señor Monlau."

L’Ajuntament resol per unanimitat cercar un nou lloc adient. Es discuteixen diversos llocs; el metge cirurgià Andreu Alòs, vocal de la junta, proposa com un dels llocs més avantajosos el situat a l’indret anomenat “Son Gotlet”, propi d’Antoni Dalmau, atès que “además de estar situado en uno de los puntos más secanos del distrito y existir una eminencia entre el terreno y la población, que impide que los vientos puedan llegar a la misma, reune todas las demás condiciones higiénicas que están prevenidas” i el seu propietari ho cediria gustosament. Anaren a l’indret, hi feren síquies, quedaren satisfets, i s’aprovà per unanimitat que el presiden es veuria amb el propietari per comprar el terreny, i una altra porció de don Gabriel Estelrich, perquè el cementeri tengués una “figura cuadrilateral”; el senyor no té incovenient a vendre’l tot d’una que l’acord hagi tengut l’aprovació de la Diputació Provincial i del governador, tal com es preveu en el paràgraf 5è de l’article 52 de la Llei municipal vigent.

1871, gener, 22.- S’acorda la construcció del cementeri a Son Gotlet, segons projecte i plànols de l’arquitecte provincial Miquel Rigo, aprovat per la Diputació Provincial. S’acorda comprar més terrenys per a la construcció del cementeri, perquè no són suficients.

Font: Arxiu Municipal de Santa Margalida 47
AMF