dimecres, 4 de juliol del 2012

Inici de la campanya d'excavació i restauració a la necròpolis de Son Real (3/juliol/2012)


La notícia a la premsa:


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/reprenen-les-excavacions-son-real.html
Diari de Balears: 
Cultura | Cultura 
Reprenen les excavacions de Son Real
L’Ajuntament de Santa Margalida pren la iniciativa i promou i finança, en solitari, l’excavació d’una necròpoli “única i de vital importància”. S’hi faran tasques de consolidació, però no descarten sorpreses
Antoni Pol | 04/07/2012 | Vistes: 18 vegades 
Puntuada amb 0 estrelles de 5 
Puntua-la amb 1 estrellesPuntua-la amb 2 estrellesPuntua-la amb 3 estrellesPuntua-la amb 4 estrellesPuntua-la amb 5 estrellesEs reprenen les excavacions arqueològiques a la necròpoli de Son Real, un jaciment “únic i de vital importància a la Mediterrània”, segons els responsables dels treballs. Durant la campanya, que s’allargarà fins a final de juliol essencialment, s’hi faran tasques de consolidació.
Els responsables de l’excavació, Margalida Munar i Jordi Hernández, explicaren ahir que, d’ençà que la finca és publica, cada vegada més persones acudeixen a visitar la necròpoli. Això, i l’erosió provocada per la mar, degrada les lloses –de marès– de les tombes. “Cal consolidar-lo i restaurar-lo a fi que perduri”, digué Hernández, que tot i que les tasques se centraran en la restauració no descarta que “surti alguna sorpresa”.
Munar explicà que l’equip disposa d’un dossier amb les fotos que Miquel Tarradell va prendre de la necròpoli durant la primera excavació, els anys 60, i que ara les imatges serviran per recompondre els blocs, un per un, tal com estaven llavors. El temporal marítim de l’any 2001, a banda d’altres factors –visites, un període en què era utilitzat com a camp de motocròs, etcètera–, malbaratà força el cementeri talaiòtic.
Munar i Hernández comentaren, a més, que els monticles artificials de terra i blocs creats al voltant de la necròpoli s’eliminaran. Aquestes muntanyoles les creà l’equip de Tarradell arran de la primera excavació: són els sediments que tapaven la necròpoli. “Feim les passes prèvies a la museïtzació”, sentenciaren.
La necròpoli de Son Real la formen 113 tombes, 60 de les quals ja estan restaurades. Té l’origen en el segle VII aC. D’aquesta època són les tombes en forma de talaiot (planta quadrada). La segona fase, la de més esplendor, data del segle V aC i és quan es varen construir les famoses micronavetes (tombes de forma absidal). La tercera i darrera fase se situa als segles IV i III aC amb tombes de planta rectangular.
Els historiadors interpreten que era un cementeri “de prestigi”, de difunts poderosos. Si més no, tenien prou poder com per aconseguir ser enterrats en tombes que imitaven les construccions de les seves llars (els talaiots) i no en coves, com els talaiòtics vulgars.
Es considera que l’espoliació de la necròpoli ve d’enrere. Fa uns anys, per exemple, s’hi va trobar una moneda medieval. Atès que els difunts eren rics, a més a més, la intervenció feta per Tarradell no permeté obtenir gaire peces, una prova que reforça la hipòtesi que la necròpoli va ser espoliada amb anterioritat.


Contra l’abandó
Cal assenyalar que aquesta campanya (en la qual participen una dotzena d’estudiants) l’ha promoguda i finançada exlcusivament l’Ajuntament de Santa Margalida, un fet que s’ha d’interpretar com una aposta del Consistori viler per Son Real, després que la finca fos gestionada durant gairebé un any per la fundació Balears Sostenible, un ens del Govern que estava en mans de l’ultraespanyolista Jorge Campos. Els mesos que l’expresident del Círculo Balear n’estigué al capdavant, la finca va ser objecte de retallades i entrà en decadència. 
Antoni Reus, tinent de batle de la vila, recordà que ni la Demarcació de Costes (Son Real ocupa el domini maritimoterrestre), ni el Govern (propietari de la finca) ni el Consell (institució competent en patrimoni) no han posat diners en la restauració.•


http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/07/04/conjunto-unico-mediterraneo/777300.html
diariodemallorca.es » Part Forana   Santa Margalida frena el deterioro de la necrópolis de Son Real


El Ayuntamiento inicia, con fondos propios, una campaña de consolidación del emblemático yacimiento arqueológico 


 06:30   VOTE ESTA NOTICIA    
J. FRAU El estado de conservación de la necrópolis de Son Real no está a la altura de la importancia de este yacimiento arqueológico único en el Mediterráneo. Su proximidad con el mar y la ausencia de limitaciones de acceso sobre las tumbas talayóticas han deteriorado el conjunto de forma preocupante. Consciente de que el yacimiento necesita una cura urgente, el ayuntamiento de Santa Margalida ha organizado, por su cuenta y riesgo, una campaña de consolidación de la necrópolis con el fin de reforzar su estructura y echar el freno de mano a un proceso de degradación que avanza con paso lento, pero firme.
La campaña, presentada ayer sobre el terreno, tiene un presupuesto de 17.000 euros, procedentes en su totalidad de las arcas municipales de Santa Margalida, ya que ni Govern ni Consell están en condiciones de echar una mano en forma de ayudas económicas. 
El equipo que llevará a cabo la campaña de consolidación de la necrópolis está liderado por el arqueólogo Jordi Hernández, que ya participó en las excavaciones realizadas en el conjunto monumental en el año 1997. Dos restauradores y unos quince voluntarios (entre estudiantes de la UIB y jóvenes de Santa Margalida) completan el equipo que trabajará en el yacimiento durante todo el mes de julio.


Fondo documental
El teniente de alcalde Antoni Reus (Suma pel Canvi) explicó que el objetivo de la campaña es el de "consolidar" el yacimiento y corregir las anomalías provocadas por la acción del mar y el paso incontrolado de visitantes. "El equipo de intervención tiene la ventaja de disponer del abundante material documental que se elaboró en las primeras campañas realizadas sobre el conjunto en los años 50", explica Reus. Las fotografías antiguas permiten a los arqueólogos saber la posición exacta de las piedras en el momento del descubrimiento de la necrópolis, lo que facilita el proceso de reconstrucción en los elementos más deteriorados.
El ayuntamiento de Santa Margalida ha reclamado la implicación de todas las administraciones competentes, Costas, Govern y Consell, pero hasta ahora sólo la institución insular se ha ofrecido a aportar su brigada de restauración para ayudar en las tareas de consolidación. A pesar de la falta de respuesta de las otras instituciones, "Santa Margalida no dejará de actuar" para conservar el elemento arqueológico más emblemático del conjunto monumental de Son Real.
El inicio de la campaña de restauración promovida por el Consistorio se complementa con las excursiones que, cada miércoles, organiza también la institución municipal, con visitas guiadas para grupos a través toda la finca pública de Son Real. 
El objetivo es potenciar tanto entre los residentes como entre los turistas, el conocimiento sobre la impresionante riqueza patrimonial que atesora el predio.


Un conjunto único en todo el Mediterráneo
06:30   VOTE ESTA NOTICIA            
La necrópolis de Son Real, única en el Mediterráneo por el carácter monumental de sus tumbas, fue utilizada desde la edad de Hierro hasta la época romana. Tiene una superficie de 800 metros cuadrados y está compuesta por más de cien sepulturas que presentan diferentes formas: cuadradas y circulares (las más antiguas), con planta de herradura y rectangulares. Las sepulturas reproducen en pequeña escala las construcciones más importantes de la cultura talayótica.