divendres, 12 de febrer del 2010

Avui, actuació de l'equilibriste a l'auditori a les 22 h

Indie rock, amb un so de vegades reposat, de vegades més guitarrer i sempre molt personal, amb influències que van des del powerpop i l’americana a l’indie rock més vigorós. Amb lletres cuidades i –cosa poc habitual en aqueixes músiques— en català. El seu recent disc, Què en saps tu de biccletes i parafangos?, n’és la millor carta de presentació. Absolutament recomanables.



Ha sortit el primer Cercavila!

Ja ha aparegut el primer CERCAVILA, el programa d’actes culturals a la Vila, elaborat per les àrees de Cultura i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Santa Margalida.


Conferència sobre els Darrers Dies (Carnaval) a la Mallorca d'un temps

Ahir, dia 11 de febrer, el Dijous Llarder, a la Sala de la Rectoria es va dur a terme la conferència Els Darrers Dies (el Carnaval) a la Mallorca d’un temps, càrrec de Felip Munar, professor de Cultura Popular a la Universitat de les Illes Balears. Munar explicà quin és l’origen del Carnaval o Carnestoltes, en remarcà l’antiguitat, atès que es remunten a l’època romana o fins i tot a temps anteriors, i es va referir a les particularitats del Carnestoltes o Carnaval de diferents pobles de Mallorca.


Munar també es referí a les característiques i anècdotes de la festa a la Vila de Santa Margalida a darreries del segle XIX i a la primera meitat del segle XX, a partir de texts procedents de diverses publicacions de l’Ajuntament de Santa Margalida, part dels quals apareixen reproduïdes en altres entrades d’aquest mateix blog. Així mateix, durant el torn de preguntes i diàleg que seguí a la conferència, Munar va recalcar que la festa actual és molt diferent de l’antiga per mor que havien canviat molt les circumstàncies socials i econòmiques; per exemple, indicà que a hores d’ara hi havia moltes d’oportunitats per fer festa i llibertat per a criticar el poder establert i que, d’altra banda, la Quaresma no era actualment el període d’abstinència que va ser en temps dels nostres majors.



Les publicacions de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, penjades a la xarxa

A fi de facilitar-ne la consulta i la divulgació, totes les publicacions que dugui a terme l'Àrea de Cultura i Patrimoni seran penjades a la xarxa, si és possible en format pdf. A hores d'ara, ja hi podeu trobar dos números de la col·leció Tintinanbula: Portals oberts al carrer, obra de Josep Alomar, Rafel Bordoy i Cristòfol Morey (2008) i Les arrels margalidanes del poble de Xaló, obra d'Antoni Mas, Joan-Lluís Monjo i Josep Mas (2009) De més a més, la intenció es anar penjant a la xarxa, en aqueix mateix blog i a la plana de l'Ajuntament, els llibres i opuscles publicats amb anterioritat. Podeu descarregar els llibres pitjant damunt la imatge de cada un:



Primera aportació: una tesi sobre en Joan Mascaró i Fornés

Com havíem indicat a l'entrada que fa de presentació, una de les finalitats del blog és donar a conèixer treballs, articles, etc., d'àmbit cultural, patrimonial, relatius a la normalització lingüística que consideram que poden ésser d'interès per a la ciutadania del municipi, sobretot perquè s'hi refereixen --directament o indirecta-- o perquè són obra de persones del nostre municipi o que hi estan vinculades.


Aprofitarem l'avinentesa per donar a conèixer una tesi doctoral sobre Joan Mascaró i Fornés, El Ioga de Joan Mascaró i Fornés, obra d'en Joan Miquel Mut Garcia, que va ser defensada a la UIB l'any 2005. Podeu consultar-la aquí.

Unes paraules de presentació

Aqueix blog té com a finalitats primordials donar a conèixer les activitats que du a terme l'Àrea de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Santa Margalida i, a més, posar a disposició de tothom notícies, treballs, webs, o esdeveniments que es consideri que poden ésser útils per a les persones interessades en les temàtiques que engloba aqueixa àrea de l'Ajuntament de Santa Margalida.

Podeu veure informació detallada dels actes programats a:

http://ca-es.facebook.com/people/Actes-Culturals-la-Vila/100000740486992

(facebook de les activitats a la Vila de les àrees de Cultura i de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Santa Margalida)

www.ajsantamargalida.net

(web de l'Ajuntament de Santa Margalida)