dijous, 10 de novembre del 2011

Anada a Tàrbena (400 aniversari del repoblament): 28-31 d'octubre

El darrer cap de setmana d'octubre (dies 28-30) una representació del municipi de Santa Margalida, integrada pel batle i diversos regidors, els membres de l'Associació Margalidans Agermanats i de diverses associacions del municipi viatjaren fins a Tàrbena, poble valencià agermanat amb el municipi de Santa Margalida. Tàrbena és una de les localitats de la comarca de la Marina que foren repoblades amb mallorquins després de l'expulsió dels moriscs de 1609 i que bona part dels seus primers habitants procedien de Santa Margalida, cosa que va propiciar l'agermanament entre els dos pobles (1997), que ha depassat els àmbits merament protocol·laris i ha obert les portes als contactes entre la gent dels dos pobles, que s'ha unit amb sòlids vincles d'amistat. Cal recordar, així mateix, que Santa Margalida s'ha agermanat amb dos pobles més d'origen mallorquí i sobretot margalidà: Xaló (1999) i la Vall d'Ebo (2011).

El motiu del viatge d'enguany és que, dels dies 28 a 30 d'octubre se celebraren a Tàrbena els 400è aniversari del repoblament (atès que la majoria de cartes de poblament, que marcaren l'establiment legal dels repobladors/colons als pobles valencians abandonats) daten de 1601-1611. Els actes consistiren tant en actes festius i lúdics com en esdeveniments de caràcter més acadèmic.


El divendres migdia (dia 28), la comitiva margalidana va ser rebuda pel batle de Tàrbena i diversos regidors i veïnats Tarbeners i pels gerents del projecte Terra de Retrobament de la fundació Baleària, que ha col·laborar amb els actes que s’han fet amb motiu de l’agermanament aquests darrers deu anys.

Al vespre, una vegada arribats a Tàrbena, es va dur a terme un sopar popular, en què participaren tant margalidans com tarbeners, en què diversos membres d’agrupacions de música i ball popular de la Marina ballaren i feren sonar els seus instruments, al mateix temps que explicaven les característiques d’aquestes músiques i balls.








Dissabte dematí (dia 29) es dugueren a terme una jornada en la Casa de Cultura en què diversos historiadors i filòlegs resumiren les seves recerques sobre el procés migratori i les profundes petjades que ha deixat a la parla, els llinatges i els costums d'aquests valencians d'origen mallorquí. Acte seguit es dugué a terme un reconeixement a la tasca que han duit a terme els darrers quaranta anys els filòlegs, historiadors i investigadors que han estudiat aqueixa temàtica i que ha servit de base per als agermanaments.







Acte seguit hi hagué dinar de companyonia, amb la celebració culinària de l'aniversari, amb pastissos fets expressament per a l'ocasió.






La pluja impedí que es dugués a terme el correfoc previst per a dissabte a vespre, però no va impedir que hi hagués festa fins a trenc d’alba, ni tampoc perquè el diumenge, a mitjan dematí, se celebràs un ofici dedicat a la Beata, Santa Catalina Tomàs, i posteriorment festa amb música de la Banda de Tàrbena a la plaça del poble.

Els actes es clogueren amb un dinar on participaren gran nombre de margalidans i tarbeners. Tant els margalidans com els tarbeners, com els batles i regidors de Xaló, de la Vall d’Ebo i de la Vall de Gallinera, assistents als actes, manifestaren la seva satisfacció per l’èxit de les diades, per l’alegria i germanor que es respirava i la voluntat de continuar promovent actes d’aquestes característiques.